Om (min) redigering

Det här blir svårt.
Jag är mitt i processen och min hjärna liksom RUSAR.

Som nybörjare är det hart när omöjligt att helt förstå den process som är redigering.
Man tycker att ens bok är klar.
Man har hållit på. Skrivit allt man kan.
Den är ju KLAR.

Det är den inte.

Man skriver – i bästa fall – ett bra manus.
Men den riktigt bra boken, den blir till i redigeringen.
Det finns ytterst ytterst YTTERST få undantag.

(Och typ ALLA tror att de är undantaget, det är inte konstigt.)

Jag tänkte dela med mig sådant som jag fått i respons genom åren.
Ta till er det ni tycker är intressant.
Men välj inte bort något för det verkar jobbigt.
För om ni inte vill ha jobbigt, då finns det bättre saker att slösa tiden på än att skriva bok.

Som sagt.
Det här blir svårt.
För det är så rörigt i skallen just nu.

1. Känn dina karaktärer utan och innan. Hur blev hen den hen är idag? Hur var uppväxten, relationerna till föräldrar, vänner, syskon. Hur var skolan, vem var hen kär i. Känn dem PSYKOLOGISKT.
Detta gäller ÄVEN om du skriver fantasy. Känn dina älvor, demoner, vampyrer. Hur såg uppväxten ut? Vad hände i världen runt dem?
Jag har långa dokument på varje karaktär och dessa förändras hela tiden, fylls på, ändras. Det är GULD. Mina berättelser föds ur karaktärerna. Platta karaktärskildringar är en av de främsta anledningarna till att 1)manus inte antas 2)böcker inte säljs till utlandet.
(Och för GUDS skull, variera persongalleriet. Låt inte alla vara vita medelklassmänniskor i 30+ åldern.)

2. Logistik. Detta glömmer man lätt bort i ivern att skriva allt det roliga. Var befinner sig alla karaktärer vid varje given tidpunkt? Både idag och förr i tiden. Jag har ett excel-ark där jag ritar in från året då den äldsta nämnda karaktären i mitt manus är född till idag. Kolumner för VT 2014, HT 2014 osv. Där skriver jag in vad varje karaktär pysslar med just då. Jobbar. Pluggar. Reser. Gifter sig, etc.
Och hur förflyttar de sig? Man behöver verkligen inte skriva ut detta, men man måste ha koll. Jag använder post-its på mina köksluckor. Då är det lätt att kolla var alla är och när de senast dök upp i manuset.

3. Gör kapitlen (ungefär) lika långa. Det måste man inte, men alla förläggare och redaktörer jag jobbat med reagerar på om kapitlen är för olika långa.

4. Balans. Introducera inte en karaktär i början och ha med hen i slutet utan att låta hen finnas med i mitten. Se till att det är balans i hur ofta folk förekommer, skapa även balans i berättarperspektiven. En genomgående balans. Även här har jag stor hjälp av mina postits.

5. Glöm inte att visa REAKTION. Om en karaktär får veta något viktigt – låt läsaren vara med i hens reaktion också.

6. Jobba med tydliga tidsmarkörer, dvs visa hur tiden går, gärna snyggt och varierat.

(Och du, stryk MINST EN KARAKTÄR. Man har nästan alltid för många, trust me on this one.)

Till detta kommer: förbättra gestaltning, dialog. Variera miljöer. Skriv bättre sexscener.

:)

Jag skriver på heltid.
I helgen har jag suttit 10 tim/dag. Jag skriver ALLA dagar.
När jag inte intervjuar folk.
Och min redigering av min femte bok kommer ta två månader.

Frågor på det?

17 kommentarer

 1. Åsa Hellberg skriver:

  Nej, inte mer än att jag håller med om allt och tror att din femma blir fantastisk!
  Våra femte. Nästan samtidigt. Är det inte helt galet???!!!

 2. Helena skriver:

  Hjälp vad trött jag blev nu. Men det är väl bara att jobba på tills det funkar…

  Ibland är det nog bra att ta en dags vila dock… Tror jag i alla fall, som försöker tvinga mig till träningsvila idag.

  • Simona Ahrnstedt skriver:

   Ja Helena, det är verkligen lite ”trägen vinner” över det hela.

   • Helena skriver:

    Ja. Men jag harsvårt att få till skrivandet varje vardag som jag skulle önska. Är borta dryga 12 timmar per dag två dagar per vecka i mitt arbetsschema. Orkar inte mer efter en sådan dag. Och mina två halvdagar fylls snabbt med matinköp, städ, tvätt, träning och annat jag också behöver. Så det blir liksom helgen jag har över. Och då är mitt skrivande prio 1 fredag och lördag.

    Hur gjorde du innan du ficl till skrivandet på heltid? Har du några tips?

    • Simona Ahrnstedt skriver:

     Jag la ner vänner, träning och matlagning.

     • Helena skriver:

      Tack! Tänk vad olika det är. Alltid bra att höra hur andra gör. Lagar sällan mat själv, skrivandet blir lidandet om jag missköter träningen, och inte mycket umgänge, så jag jag vet inte riktigt hur jag ska dra ned mer. Får försöka hitta strukturer för att klara det… Det gäller nog att hitta sitt eget sätt.

 3. Elisabet Nielsen skriver:

  Imponerande, Simona. Har du utrymme i din skrivprocess att låta texten vila, jäsa och mogna innan du redigerar/bearbetar eller går du rakt in i den fasen?

 4. Iza skriver:

  Superbra tips! Jag strök en bikaraktär i min omarbetning, en annan fick mer utrymme istället och det blev så mycket bättre att jag inte förstod varför jag inte fattat det förut.
  Ser sååå fram emot din femma :)

 5. Ann Rosman skriver:

  Känner igen det där … Kämpa på! Kram! Ann

 6. Christina skriver:

  Härligt! Du är en sån stor inspirationskälla!!! Och du måste vara en generös själ oxå så som du delar med dig av dina erfarenheter. Tack snälla! Och OJ så jag ser fram emot din femma! :)

 7. sandralinnea skriver:

  Jag förväntade mig något mycket värre när du skrev att man inte skulle hoppa över något för att det lät för jobbigt. Jag tycker bara att allt låter rimligt. Frågan är om det skvallrar om att jag läst din blogg och annat om skrivprocessen och redan förstått att det är mycket arbete bakom en bok eller om jag bara inte skrivit någon bok än och omöjligt kan ta in hur jobbigt det är när man väl sitter där med sin redigering. Jag lutar mot en blandning. Och hoppas att jag en dag sitter där med ett bokmanus redo för redigering också. Ska bara skriva färdigt ett examensarbete och avsluta mina studier och lite sådant där först… och läsa ikapp alla dina böcker! (jag har följt din blogg så länge men är usel på att kommentera, jag tänkte att jag skulle försöka åtgärda det lite).

 8. Charlotte C skriver:

  Vilka bra tips, tack! Min lektör bad mig stryka en karaktär så det den biten verkar definitivt stämma! Blev mycket bättre när han försvann! :)

Kommentera