Gästinlägg: Sofia Fritzson

Idag offentliggör Harlequin vilka fem bidrag som gått vidare i deras tävling.
Jag följer tävlingen med stor spänning. Jag känner flera som är med och jag ser så fram emot att få läsa det vinnande bidraget, som ju kommer att bli en BOK.

Peppen!

Vi är många i Sverige som läser och älskar romance.
Och vi blir allt fler som skriver.
En författare som jag har höga förhoppningar om är Sofia Fritzon.
Vi träffades på en av mina kurser och vi har fortsatt ses i olika sammanhang.
Sofia brinner minst lika mycket som jag för den här genren och därför blev jag jätteglad när hon tackade ja till att gästblogga hos mig.

Så, det är en ära att få presentera henne idag.
Välkommen och varsågod, Sofia.

Romanceförfattaren Sofia Fritzson

Romanceförfattaren
Sofia Fritzson

Hej!
Jag heter Sofia Fritzson och jag är beroende av romance. Jag har varit en bokslukare i hela mitt liv, men det är först under de senaste åren som jag har förstått att de böcker jag älskar att läsa hör till genren romance.

Jag vet inte exakt vad det är med romance-böcker som berör mig så starkt, men det är som om de snuddar vid något inom mig som jag trodde att jag hade glömt bort, växt ifrån eller bara förlorat. De ger mig en underbar verklighetsflykt från vardagen och det enda som existerar är hjälten, hjältinnan och deras relation. Det kan låta fånigt. Det kan låta klyschigt. Det kan till och med låta banalt. Men det är det inte. För om det är det, så är det ingen skickligt skriven romance.

En skickligt skriven romance-bok är allt du önskar, allt du drömmer om, allt du vill ha och lite till. Det är lätt att avfärda dessa böcker som lättsamma och känslosamma, men vad det egentligen handlar om är att blotta sig själv och våga visa sina brister och svagheter för någon annan, det handlar även om ömhet, tillit, respekt, närhet och intimitet.

Jag bestämde mig aldrig för att börja skriva romance, men jag tror det var meningen att det skulle bli så. För många år sedan gick förlaget Harlequin ut med en efterlysning på sin hemsida, de sökte svenskskrivna manus i svenska miljöer. Jag var väl bekant med deras utgivning och hade hittat min favoritförfattare Nora Roberts som jag slukade allt av. Detta blev startskottet för mig, från att ha skrivit berättelser, brev och noveller försökte jag nu skriva ett bokmanus. Disciplin var inget jag hade på den tiden och det tog mig flera år att bli klar. Vid det laget hade Twilight-febern drabbat landet och jag fastnade i Young Adult-litteraturen. Men sen, tack vare Simona, började romancen bli synlig i Sverige, och när hon började hålla skrivarkurser anmälde jag mig genast till den första helgkursen i juni 2013. Precis där och då tror jag att romancen fångade mitt hjärta för alltid.

Jag hade ett råmanus till en paranormal romance och efter kursen skrev jag om det och putsade upp det, men jag hittade inget förlag som jag trodde skulle ta emot en övernaturlig romance så det manuset blev liggande. Istället skrev jag sju romantiska och erotiska noveller som jag gav ut digitalt under namnet Iza Melody Frost. Novellerna gavs ut under våren och sommaren 2014. I våras fick jag även reda på att jag vunnit e-bokhandeln Ditos tävling i Serialized Fiction och att min följetong skulle ges ut digitalt och som print on demand under hösten 2014. Följetongen heter Dödskyssen och handlar om en dödsängel som blir förälskad i en människa vars själ hon ska hämta. Det är en romantisk och bitterljuv historia, men med ett slut som inte tillfredsställer vana romance-älskare. Till er vill jag säga: Lugn, bara lugn, det blir en fortsättning och den kommer under 2015!

Vad hände med det där övernaturliga romance-manuset som jag färdigställde efter kursen? Jag skickade aldrig in det till förlag, men nu är det med i Harlequins författartävling. Jag vet inte hur det kommer att gå, men en sak vet jag: Jag lever, jag skriver, jag läser romance. Gör mig gärna sällskap!

/Sofia Fritzson

www.sofiafritzson.com
www.izadoramelodyfrost.wordpress.com

Omslag novellsamling

cover1-216x324

9 kommentarer

 1. Lina skriver:

  Är så tacksam att jag hittade dig Sofia att följa. Tack Simona för att du tidigare hintat oss om ”Izas” blogg.
  Alltid roligt att följa någon som har en passion, drivkraft och ett mål och att det sedan är inom ROMANCE?? WOW!

  Håller tummar och tår för Sofias framgång med Harlequin och för er som inte läst ”Dödskyssen” – gör det!!! 😉

 2. Karina Johansson skriver:

  tack för lästips – ska genast införskaffa!

 3. RoM skriver:

  Häftigt! Heja dig … och grattis till topp fem.

Kommentera