Syltkakornas återkomst!

Jag har kommit på mig själv med att baka en massa äldre kakor… alltså int egamla kakor per se utan kakor efter gamla recept! Det är något ljuvt med att baka kakor som funnits i receptböckerna i evigheter. För det är inte alltid så att saker blir bättre med tiden, nej, många gånger var de mycket bättre förr!

Det jag kan älska med äldre kokböcker är att man sällan ser ingredienser som t.ex. margarin, som jag för övrigt hatar, och tycker är mer eller mindre ett brott att använda i bakning och matlagning! Dessutom är ofta recepten kortare, färre antal ingredienser och moment, vilket jag tror kan tilltala många.

bild (sylt)

Här är ett favorit-recept – en riktigt klassiker som nästan alltid gör täta återkomster i mitt kök! Njut! :)

30 st

 200 g smör, rumsvarmt
1/2 tsk vaniljessens (eller vaniljpulver)
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
Fast sylt, helst drottningsylt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smöret med socker och vanilj. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg. Rulla till en längd och skär ca 30 bitar.

3. Forma varje bit till en boll, gör ett hål i mitten och lägg på plåt med bakplåtspapper. Fyll alla kakor med sylt.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna innan de serveras!

Tips! Alla typer av mördegskakor är goda att äta kalla – så lägg dem gärna i kylen ett tag innan du serverar dem, då blir de dessutom mindre smuliga, faktum är att de också håller sig längre på det viset eftersom det hindrar smöret i kakorna från att härskna!

Kommentera