Svenskens maträtt nummer ett…

Visst är det lite kul ändå? Att en rätt som i mattidningarna under 80-talet omnämndes som ”festmat” och ”exotiskt”, idag är en av våra allra vanligaste maträtter på svenska köksbord? Tacosen. Den här färgglada men milda maträtt som passar hela familjen… Fast så värst mexikansk är ju inte den svenska tacosen. Överhuvudtaget inte.

bild (5)

Tex-Mex står för ”Texas Mexican” och är en amerikaniserad version av mexikansk mat. Därefter har vi försvenskat tex-mexen som idag är att klassa som kandidat till nationalrätt i vardagssverige.

Förutom att jag själv tycker att svensk tacos mer påminner om smaklös skolmat än om färgsprakande plock, så tycker jag att vi i den svenska versionen av den amerikansk/mexikanska maten glömt två enormt viktiga smaker som nästan definierar mexikansk mat: Limen och koriandern! Vem glömde det undrar jag? Och hur kan man ens fundera på att göra en guacamole utan koriander? Eller äta en tacos utan att pressa färsk lime på? Det är för mig en gåta…

Det enda jag kan göra åt denna enorma avsaknad av smak runt den svenska taco-buffén är att bidra med et riiiktigt bra recept! Min grymma, korianderstinna och limefräscha guacamole… Så passa på att göra den till fredagsmyset nästa gång, och våga ta ut tex-mexsvängen en aning den här gången – sprinkla lite färsk koriander på tacosen, pressa lite lime över och hacka ner en röd chilifrukt i köttfärsen (Som jag tyvärr förutsätter kryddas med någon ready-to-use tacokrydda).

bild (6)

Detta behövs till min grymma guacamole:

3 stora, mogna avocador
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
12 riktigt röda coctailtomater
1/2 röd chilifrukt eller en hel om man vill ha hetta)
1 lime
1 kruka färsk koriander
salt
peppar

Såhär gör du:

1. Dela och gröp ut avocadon. Hacka dem lätt och lägg i en skål där du med en träsked eller liknande fortsätter att hacka, INTE mosa!

2. Kör med pulsteknik ihop lök, vitlök, tomater och chili i en mixer tills det är relativt finhackat, det ska se ut som en chunky röra med tydliga bitar men ändå krämighet.

3. Blanda tomathacket i avocadon och fortsätt att hacka samman ingredienserna. Pressa i limen och därefter koriandern, hackad.

4. Avsluta med salt och peppar efter smak – kyl guacamolen något och servera den till tacos!

For recipe in English – check out www.thejosieworld.com and don’t forget to tag @thejosieworld when you upload your result on Instagram!

Kommentera